Čo sa jedlo na kare v minulosti
Nielen svadbou je človek živý. Dobre sa najesť treba aj na kare. Nedávno sme sa dočítali, aké bolo svadobné menu na svadbe Viléma z Rožmberka, keď si za manželku bral Polyxenu z Pernštejna. Pozrime sa teraz pre zmenu, čo sa jedlo na kare Vilémovho brata, ktorým nebol nik iný ako Pert Vok z Rožmberka (1.10.1539 Český Krumlov – 6.11.1611 Třeboň).
Okrem iného sa na pohrebe Petra Voka zjedlo 21 volov, 30 kráv, 118 teliat, 321 baranov, 80 jahniat, 20 svíň, 19 prasiatok, 1620 sliepok, 180 kurčiat, 55 moriek, 214 husí, 190 kačíc, osem jeleňov, jedna laň, 20 srncov, 112 zajacov, 70 jarabíc, 104 brávnikov (druh drozda), 217 kvíčal (iný druh drozda), osem drozdov, 18 pinkáv, štyri sojky, 42 strnádok a ďalších 986 drobných vtákov. Ďalej sa na kare podávalo 1590 kaprov, 904 šťúk, 360 pstruhov, 300 plates a 3480 slimákov.
Nečudo, že rodinu táto rozlúčka so zosnulým vyšla na viac ako 18 000 kôp grošov.
Životný príbeh Petra Voka poslúžil ako námet pre dve české komédie – Svadby pána Voka a Pan Vok odchádza.