Tradičné svadobné menu. Pohľad do histórie
Svadba je udalosť, ktorá sa koná raz za život. No dobre, niekedy dvakrát-trikrát. Každopádne snažíme sa vyladiť jedálniček tak, aby si pokiaľ možno každý pochutnal a hlavne, aby nik nebol hladný. Dá sa predpokladať, že podobnú potrebu mali aj naši predkovia. Čo jedli bohatí šľachtici, keď chceli, aby si práve tú ich svadbu ostatní zapamätali? Ako dopadne porovnanie dnešného tradičného svadobného „menička“ so šľachtickou hostinou v minulosti? Po krátkom hľadaní na internete som zistil, že dnešné tradičné svadobné menu vyzerá približne takto:
Aperitív (napr. pohár sektu), studené predjedlo (šunkovo-syrová rolka), slepačia polievka s domácimi rezancami, hlavné jedlo (plnené kuracie prsia na prírodno s ryžou a hranolkami), káva a dezert. Večer prekladáte studenými misami a malými rezníkmi, kdesi-kamsi sa mihne torta nasledovaná množstvom zákuskov a o polnoci tradičná kapustnica. Niečo pridáte-niečo uberiete, ale máte istotu, že takto vyzerá menu pre tradičnú svadbu.
Ako však vyzeralo pohostenie v minulosti? Úžasnou ukážkou je záznam o svadbe Viléma z Rožmberka (* 10. marec 1535 – † 31. august 1592, Praha) počas jeho štvrtého sobáša, keď sa jeho manželkou stala Polyxena z Pernštejna. Na svoju žranicu, pardón stadbu totiž pán Vilém z Rožmberka potreboval takmer týždeň. Za ten čas spolu s niekoľkými stovkami svadobných hostí, medzi ktorými nechýbal cisár Rudolf II., zožral, pardón zjedol 40 jeleňov, 50 kusov srnčej zveri, 50 nádob zveriny naloženej v náleve, 20 kusov čiernej zveri, 2130 zajacov, 250 bažantov, 4 dropy, 30 tetrovov, 2050 jarabíc, 20 688 drozdov, hrdličiek a holubov, 150 kŕmených volov, 15 kŕmených kráv, 20 väčších ročných teliat, 526 menších päť- alebo šesťtýždňových teliat, 450 kŕmených svíň, 1526 jaterníc, 456 krvavničiek, 326 kusov údeného, 450 kŕmených baranov, 395 jahniat, 504 väčších prasiatok, 40 údených volov, 350 pávov , 5135 kŕmených husí, 450 moriek, 2056 kapúnov a kŕmených sliepok.
Vzhľadom na to, že časť svadby pripadla na pôstne obdobie, hostí ponúkli aj rybami. Pripravených bolo 10 290 šťúk, 6380 pstruhov, 3400 iných rýb, 150 vybraných sumcov, 200 lipeňov, 350 úhorov ,890 akýchsi „zemlinkov“. Ďalej nechýbali morské údené ryby v počte 2309, rovnaký počet údených pstruhov, 450 šťúk a 3510 tresiek. Svadobčanom „pod zub“ ponúkli 1200 zubáčov, 675 pstruhov čerstvých a 5200 rakov. Kaviáru sa zjedlo za štyri „bečky“.
Pri príprave pokrmov sa spotrebovalo 30 947 vajec, 2200 kilogramov masla a 800 kilogramov medu. Na prípravu chleba sa spotrebovalo 16 ton múky. A aby svadobčania neboli smädní, vypili 110 sudov vína a 903 sudov piva.
Treba povedať, že samotný sobáš, ktorý spojil dva najmocnejšie katolícke rody v Česku, a k nemu prislúchajúca hostina svojou okázalosťou pripomínala skôr kráľovskú svadbu, než sobáš „priemerného“ páru.